Underjästa öl - lager

Här återfinns en del olika varianter och stilar. typiskt för dessa är att de genom sin kalla jäsning (ca 7-12 grader) utvecklar en ren smak där den brödiga maltsmaken blir tydligare än överjästa öl.

Samlingsnamnet för underjästa öltyper är lager.

Några exempel på underjästa öltyper:

ett glas lager

Internationell lager (4,5-6% alkoholhalt)

I syfte att få en bredare publik minskade man på beskan och av besparingsskäl ersatte man delar av malten med s.k. råfrukt, d.v.s. ris eller majs. Internationell lager hittar du alltid centralt i systembolagets ölsortiment, ofta i burkform och på pallar. Saknar i princip humlearom, istället kokta grönsaker eller majs. Söt, fetaktig maltsmak. med låg humlebeska.

Exempel: Pripps Blå, Carlsberg Export

Tjeckisk pilsner (4-5% alkoholhalt)

Den tjeckiska pilsnern har anor från 1842 och är mörkare och sötare än den tyska varianten. Bäst är den färsk i tjeckiska ölstugor. Gyllengul färg med ett kraftigt skum om den är långsamt upphälld. Högkvalitetshumlen Saaz känns fint aromatisk i både doft och smak. Inslag av diacetyl (smörkola) bör finnas. Balanserad humlesmak och beska. Medel kropp.

Exempel: Pilsner Urquell, Bernard 12°

Tysk pilsner (4,5-5,3% alkoholhalt)

Tysk pilsner är torrare än den tjeckiska. Man använder tysk ädelhumle som ger en gräsig ton i smak och beska. Det torra och strama pilsnern ger ett rent, uppfriskande och elegant intryck.

Exempel: Flensburger Pilsener, Augsburger Herren Pils

Dubbelbock (6,5-9,5% alkoholhalt)

ett glas dubbelbockLagerölets Barley Wine kan man något slarvigt uttrycka det. Det enkla bockölet kom ursprungligen ifrån hansestaden Einbeck och exporterades på 1600-talet till Bayern. Denna extra starka och ofta komplexa variant kan vi tacka paulanermunkarna för som kanske var först med att brygga den. Färgen kan variera från gyllengul till mörkt brun. Vinös och maltig doft och smak med låg humlearom, samt torkad frukt och choklad. Fruktinslagen och det vinösa accentueras med lagring. En dubbelbock är maltig och något söt men får ej vara sliskig.

Exempel: Paulaner Salvator, Grebbestad Lunator