Humle – kryddan och smaksättaren

humle

Humle är en slingerväxt som ingår i familjen hampaväxter. Humle är sedan medeltiden den rådande ölkryddan. Tidigare använde man örtblandningar av till exempel pors, rölleka, ljung och nässlor. Humle växer i en rasande takt, ibland upp till 30-40 cm per dygn. Det är humlens kottar som används i ölbryggning för att ge arom, smak och beska. Beskan behövs i öl för att balansera sötman.

Humle är också antiseptisk och bidrar till att förlänga ölets hållbarhet.

Exempel på klassiska humleländer är England, Tjeckien, Tyskland, Polen och Slovenien. Dessa humlesorter ger en fina aromatiska toner av t.e.x. gräs, örter eller blommor. De senaste decennierna har USA genom växtförädling av främst engelska och kontinentala humlesorter fått fram slagkraftiga humlesorter med mycket arom av tropiska frukter, såsom citrus, mandarin och grapefrukt.