Tappning
Det färdigjästa ölet innehållet väldigt lite kolsyra. För att få kolsyra på flaska tillsätter man en liten mängd nytt socker. Då startar en ny jäsning, denna gång i flaskan och kolsyra bildas. För att få rätt mängd kolsyra är det viktigt att rätt mängd socker tillsätts.
- Sockermängd per liter: drygt 7 ml eller 1,5 tsk
- Sockermängd per 33 cl flaska: 2 krm
- Sockermängd per 50 cl flaska: 3,5 krm
Enklast är kanske att tillsätta angiven mängd socker direkt i varje flaska.
Innan sockret och ölet hälls i flaskorna måste dessa vara helt rena. Blanda till några liter bryggrengöring och fyll ett par flaskor. Låt stå i några minuter och häll sedan över i nya flaskor.
Skölj de rengjorda flaskorna ett par gånger i kallt vatten.
Ett kanske enklare sätt att desinficera flaskor är att lägga dem i ugnen i 120 grader i 10 minuter.
Efter att sockret tillsatts flaskorna fylls dessa med hjälp av en hävert. Sätt kapsyler på flaskorna så fort som möjligt för att undvika att syre kommer i kontakt med ölet.
När flaskorna är fyllda och kapsylerade kan man vända på dem någon gång under det att de står i rumstemperatur. På så sätt löser sig sockret optimalt. Kolsyra bildas i just rumstemperatur, och efter någon vecka ställs flaskorna svalt eller kallt för att få lång hållbarhet.
Nu är ditt öl klart, så sätt dig ner i länsstolen och njut av en alldeles egen hembryggd öl!
