Tappning

Det färdigjästa ölet innehållet väldigt lite kolsyra. För att få kolsyra på flaska tillsätter man en liten mängd nytt socker. Då startar en ny jäsning, denna gång i flaskan och kolsyra bildas. För att få rätt mängd kolsyra är det viktigt att rätt mängd socker tillsätts.

Enklast är kanske att tillsätta angiven mängd socker direkt i varje flaska.

Innan sockret och ölet hälls i flaskorna måste dessa vara helt rena. Blanda till några liter bryggrengöring och fyll ett par flaskor. Låt stå i några minuter och häll sedan över i nya flaskor.

Skölj de rengjorda flaskorna ett par gånger i kallt vatten.

Ett kanske enklare sätt att desinficera flaskor är att lägga dem i ugnen i 120 grader i 10 minuter.

Efter att sockret tillsatts flaskorna fylls dessa med hjälp av en hävert. Sätt kapsyler på flaskorna så fort som möjligt för att undvika att syre kommer i kontakt med ölet.

När flaskorna är fyllda och kapsylerade kan man vända på dem någon gång under det att de står i rumstemperatur. På så sätt löser sig sockret optimalt. Kolsyra bildas i just rumstemperatur, och efter någon vecka ställs flaskorna svalt eller kallt för att få lång hållbarhet.

Nu är ditt öl klart, så sätt dig ner i länsstolen och njut av en alldeles egen hembryggd öl!

öl på rad