Jäsning

När vörten är kyld till den önskade temperaturen skall den hällas ner i jäshinken. Genom att slå den kylda vörten genom t.e.x. en saftsil ner i hinken får man smidigt bort humlen och så kallad varmdruv (vi kan kalla det grums) som består av proteiner som fällts ut. Det är mycket viktigt att jäshinken och saftsilen är desinficerade!

Nu ska jästen tillsättas. Torrjäst eller flytande jäst går bra. För att jäsningen ska komma igång så snart som möjligt, då jästen förökat sig, vill jästen ha syre. Det kan du åstadkomma genom att antingen skvalpa ner vörten i jäshinken, eller att du skakar om jäshinken när locket lagts på.

Sätt sedan dit ett jäsrör/vattenlås som fyllts med vatten. Inom ett dygn ska jäsningen ha satt igång och det börjar pluppa i jäsröret för att efter ytterligare någon dag senare pluppa intensivt. Efter ca 4 dagar för ale och 14 dagar för lager avtar pluppandet och jäsningen går mot sitt slut. När jäsningen har avtagit, och det pluppar en gång varannan minut kan man låta ölet klarna ytterligare genom en s.k. sekundärjäsning. Ölet får alltså stå i ytterligare någon eller några veckor, eventuellt i en annan hink som desinficeras.

öl på rad