Ölprovning – blind eller öppen

blindprovning

Blindprovning

Sammanfattning

Vad är egentligen skillnaden mellan en öppen och en blind ölprovning? Är det skillnad på att dricka öl och att prova öl? Vi går på djupet med de frågeställningarna.

Några exempel på ölhysteri

Amerikaner vallfärdar till Belgien för att köpa på sig det legendariska klosterölet Westvleteren 12. Varumärket är omtalat och relativt svårtillgängligt vilket gör att väldigt många människor ”bara älskar det”. Jag vet flera som har fått denna i blindprovning och de har inte har varit imponerade.

Budweiser (grundat 1876) är AB Inbevs största varumärke och också med på listan över världens starkaste varumärken enligt Forbes. Vi som inte dricker märket kan se ner på Joe Sixpack, men varumärket är oerhört imponerande. Joe Sixpack sväljer hela konceptet och dricker nog inte med gommen utan själva imagen. Frihet och den amerikanska drömmen. Jag förstår varför detta är världens fjärde mest sålda öl. Det smakar i princip ingenting och stör därför inte umgänget eller matchbilderna. Precis som varumärken som McDonald’s och Adidas representerar Budweiser framgång, vilket tilltalar en majoritet. Budweiser står för 2,3% av den globala ölmarknaden.

Ölprovning i Göteborg

Jag blev här hemma nyligen utsatt för en blindprovning av vänner. I glaset var ett öl som såg ut som en belgisk tripel. Ölet var blankt gult, skummet var tjockt och doften hade inslag av mandelmassa. Smaken var inte spritig men väl lite eldig på ett tilltalande sätt. Denna underbara erfarenhet tog jag med mig till några andra vänner som blint fick dricka detta öl. Deras slutsatser var ganska lika mina. ”Mm….är det belgiskt?” och ”Men inte så starkt va?” var några av kommentarerna. Vännerna tyckte ölet var ganska gott och blev smått chockade när jag visade burken - Arboga 10,2. Varumärket ägs av Three Towns och bryggs tydligen på Åbro. Ölet är bryggt på pilsnermalt, münchenermalt, karamellmalt och slutligen också socker för att komma upp i alkoholhalt. Öltypen får betraktas som en ljus dubbelbock, även om den inte är så vanlig. Schnupp utanför Bamberg brygger en dylik som vi smakade på bryggeriet 2008. Personalen undrade varför vi åkte ända till Tyskland för att dricka öl. ”Har ni inte öl i Sverige?” undrade de.

Ölprovning som avslöjar en del

Bryggeriet Lehe Pruulikoda som ligger 2 mil sydväst om Tallin gjorde nyligen något som hyllades av ölnördar. Inför Tallinn Craft Beer Festival i april köpte bryggeriet in 100 flaskor av Westvleteren 12 som de sedan (försiktigt får man anta) hällde ner i en hink och därifrån slangade över ölet på fat och trycksatte det. Ölet gick på festivalen under namnet Monky Business och fick på Untappd betyget 3,43. På forum var det nyligen några som ondgjorde sig över att man misshandlade ölet genom omtappning på det sättet men effekterna av oxidation (att ölet börjar smaka kartong) ger effekt långt senare. Westvleteren 12 har på Untappd ett snitt på 4,57.

Ölprovning i Göteborg

Häromdagen var vi några vänner hemma hos mig och provade öl från fjärran länder samt några godbitar som generöse Thomas Lundin hade med sig. Erkända bryggeriet Cascade Brewing i Portland, Oregon är hyllat av ölnördar runtom i världen. Vi smakade deras Strawberry, en suröl smaksatt med körsbär. De senaste betygen på Ratebeer berättar att ölet är populärt och omtyckt rent generellt med ca 3,6 i betyg på en skala 1-5. Vi fann dock en symfoni av plastiga fenoler i ölet och gav det runt 2 i betyg. Ytterligare några ratebeerianer kan bekräfta detta men fortfarande är det en majoritet som sväljer varumärket med hull och hår, och de är kanske ovana vid att hitta aromer.

Slutsatser

Det är skillnad på att dricka öl och att prova öl. Dricker du öl utan att reflektera över aromer så går du lätt miste om nyanserna i ölet. Majoriteten av öldrickare världen över är märkesfixerade och vill ha hela konceptet varumärke-presentation-etikett-hype. Oavsett om det är ”craft beer” eller från de större jättarna.

Provar du öl i egenskap av öldomare eller som i fallen ovan skärper du dina smaksinnen. Du blir mer kritisk åt båda hållen. En enligt uppgift medioker produkt (Arboga 10,2) kan smaka helt ok, medan en hyllad produkt (Westvleteren 12) visserligen är god men alls inte världens bästa öl.

De förväntningar du har på ett öl påverkar dig i allra högsta grad. Är du helt ovetande om innehållet i glaset kan du ge det en objektiv bedömning. Jag vet av mina ölprovningar att bara en försvinnande del av deltagarna känner kryddnejlika i en Weissbier, men när jag berättar det för dem så nickar de instämmande.

Den absolut viktigaste slutsatsen är att ett för dig helt okänt öl ofta smakar helt annorlunda än vad det hade gjort om du hade vetat vad det var i glaset. Ölnörden blir lika chockad över felsmaker i ett erkänt öl som när fantaster av Mariestad inte nailar densamma i en blindprovning.

Skål!


6 juni 2017

Rick Gordon Lindqvist
Till toppen av sidan