Gabriel Sedlmayr - den äldre

Sammanfattning

Vi berättar om bryggarlegenden Gabriel Sedlmayr från München. Han styrde upp Spaten.

Nyskapande bryggare från Bayern

En nyskapande bryggare från Bayern. Smaka på den! Gabriel Sedlmayr är ett av de tyngre namnen inom modern ölhistoria. Han föddes 1722 i Maisach strax väster om München. Släkten hade ett bryggeri sedan 1695. Pappan arbetade som bryggmästare på bland annat Tyska Ordens Bryggerier i Erlingen och Nürnberg.

Redan i elvaårsåldern började Sedlmayr som lärling hos sin pappa. Han fick pröva på bryggaryrket i bland annat München, Regensburg och Augsburg. Dessutom åkte han, som brukligt var, på gesällresor till Österrike och Schlesien. En av många höjdpunkter i hans karriär måste ha varit som bryggmästare på legendariska Hofbräuhaus där han tog anställning 1806

Den stora höjdpunkten måste dock vara när han köpte bryggeriet Spaten 1807 (då hette det Spaethbräu) beläget vid Neuhauser Straße i centrala München. Staden hade vid tillfället 52 bryggerier och Spaten var det minsta av dem. Bryggeriet var i mycket dåligt skick och det fanns osannolikt nog inte ens en lagringskällare. Att inte ha lagringskällare vid den här tiden var ohållbart då det var förbjudet att brygga på sommarhalvåret och öl måste ju hålla sig fräscht över sommaren. Innan Sedlmayr skaffade sig en sommarkällare i Gasteigberg öster om München blev lösningen att brygga in sommar- och marsöl (märzenbier) lite starkare och lite humligare än de öl som skulle konsumeras på vintern (Winter- och Schankbier). De senare behöver ju inte lagras så länge.

gabriel

Gabriel Sedlmayr d.ä.


Spaten förnyas

Sedlmayr rustade upp spatenbryggeriet. Han förnyade bryggeriets kölna, han höjde bryggeriets källare med en våning och han skaffade nya jäs- och lagerfat. Sedlmayr ökade stadigt bryggeriets produktion. De gamla kylskeppen av trä ersattes med lärkträ. Man praktiserade en för tiden helt ny uppfinning, ”Hermanns kylmaskin” som hans pappa hade tänkt ut. Det var ett kors av avlånga träplattor som flöt med roterande rörelser på vörten, i syfte att kyla den.

Bryggeriets mälteri var otillräckligt. Sedlmayr fick mälta hos andra bryggerier, mot betalning givetvis. 1814 ökade han mältningskapaciteten genom att bygga ett spannmålsmagasin med mältgolv. 1819 ökade han, genom en fullständig ombyggnad, kapaciteten ytterligare.

Ångkraften mycket viktig för bryggerier

Det är allmänt känt att brittiska bryggerier gick från vedeldning till ångkraft via kokstorkning av malt. I Bayern kom innovationen ångkraft lite senare. Det sägs att Sedlmayr inrättade Münchens första fungerande ångmaskin även om denna inte var en ”riktig” ångmaskin enligt Watts princip.

Spaten växer och börjar med is

1822-1823 växte sig Spaten till att bli Münchens tredje största bryggeri. Tio år senare gjorde Sedlmayr ett genombrott som fick oerhörd betydelse för lagerölets kvalitet. Han började använda is i lagerkällarna. Detta hade ingen annan gjort tidigare. Han byggde in fyrkantiga iskistor av trä för att hålla god lagringstemperatur om 6 °C. Sedlmayer lärde sig också att torkat korn kunde lagras över sommaren utan att förlora sin grobarhet

Driftskontroll på 1830-talet

Precis som Benno Scharl insåg Sedlmayr nyttan av termometer som hjälpmedel i bryggningen.

Mäsktemperaturer mättes noggrant, likaså lakningsvatten. Han hade redan i Nürnberg lärt sig att tillverka termometrar och barometrar. Jämte diverse fysikaliska experiment blev dessa hans favoritsysselsättningar.

1834 kom hans son Gabriel d.y. hem från bryggeristudier i England och hade med sig en sackarometer (hydrometer) som genast togs i bruk. Med hjälp av denna fick man mer kontroll över ölets styrka på ett helt annat sätt än tidigare.

30 gånger ökad kapacitet

Gabriel Sedlmayr avled 1838 efter en tids sjukdom och en märklig bryggarbana. Spatenbryggeriet hade ökat sin kapacitet med 30 gånger sedan Sedlmayr tillträdde. Spaten ägs idag av multinationella InBev och man undrar hur många (främst tyskar) som känner till detta faktum. Jag får fråga på nästa ölprovning.

I nästa artikel får vi veta mer om Gabriel Sedlmayr den yngre.

.

14 maj 2017

Rick Gordon Lindqvist


Litteratur

Thunaeus, Harald. (1967) Märkliga bryggare, Svensk Bryggeritidskrift, Stockholm.

.

Till toppen av sidan