Åbro Bryggmästarens Drakens Guld


Drakens Guld India Pale Ale

Bryggmästarens Drakens Guld

Photo: Gustav Lindh

Inte så långt innan svenska mästerskapen i hembryggning skulle avgöras kungjordes att Åbro var huvudsponsor för tävlingen. Detta innebar bland annat att ”Årets hembryggare” skulle få brygga sitt vinnarrecept (eller ett annat recept) hos Åbro Bryggeri, om en mängd av 30.000 liter, jämfört med de normala 2.000-3.000 liter som vinnaren brukar få brygga på ett mikrobryggeri. Oppigårds bryggde förvisso 10.000 liter av Drakens DIPA, som vann SM 2010.

Sociala medier fiskade snabbt upp denna nyhet och någon lustigkurre lade ut en film om hur det skulle kunna gå om ett spontanjäst öl tog hem segern.

Jag skrattade gott åt filmen och tänkte inte mycket mer på det, mer än det att vinna SM i hembryggning överhuvudtaget är lika lätt som att få in knytnäven genom ett knappnålshuvud, då antalet tävlande öl förväntades överstiga 500 till antalet. Jag och mina kamrater Tomas och Magnus på Drakens Ångbryggeri hade redan skickat in fyra öl, vilka vi tyckte var ok rent generellt.

Jag tog medalj i 3 av de totalt 11 klasserna:

Klass 8 Kraftig Stout/Porter

Silver: Imperial Stout - Drakens Imperial Stout - Rick Gordon Lindqvist, Tomas Lundqvist och Magnus Alström

Klass 9 Belgisk och Fransk Ale

Guld: Tripel - Abbaye des Ricks - Rick Gordon Lindqvist 

Klass 5 Kraftig Ale

Guld: IPA - Drakens IPA - Rick Gordon Lindqvist, Tomas Lundqvist och Magnus Alström


Drakens IPA, som sedan vann det stora guldet, kom sedan att bryggas på Åbro Bryggeri i Vimmerby och har premiärlansering på Stockholm Beer & Whisky Festival 25 september 2014.

Ölet heter Bryggmästarens Drakens Guld och är en klassisk India Pale Ale på 6,1%. Ölet kommer att finnas på välsorterade krogar efter mässan och även på Systembolaget från 3 oktober till dess att de 15 000 flaskorna sålts ut.


2 oktober 2014

Rick Gordon LindqvistTill toppen av sidan